Denemeniz için sınırlı sayıda ilk ay %20 indirimli VDS

İletişim Bilgileri

Akevler Mh. Esenyurt İstanbul

+90 (850) 302-1161

iletisim@onlinesunucu.com

Sosyal Medya

Wordpress php.ini Nerede


Wordpress php.ini nerede ve php.ini ne işe yarar gibi sorulara yanıt arıyorsanız, öğreneceğiniz yeni bilgiler ile Wordpress’i daha yararlı bir şekilde kullanabilirsiniz. Php.ini dosyası kısaca sunucu içerisinde yer alan php ayarlarını düzenleyebileceğiniz bir yapılanma dosyasıdır. Sunucuların kurulumu aşamasında birtakım yazılımlara ihtiyaç duyulur. Php.ini dosyaları kullanılan bu yazılımların daha sonradan düzenlenebilmesine olanak tanır.  Standart bir sunucuya sahipseniz sadece ilk aşamada bir kez php.ini dosyasına ihtiyaç duyabilirsiniz. Bir kez yapacağınız ayarlar sizi uzun süre idare edecektir. Sunucuda ne zaman ki bir ek ayar ya da düzenlemeye ihtiyacınız olduğuna karar verirseniz bu durumda tekrar php.İni dosyasına erişim sağlayabilirsiniz.

Standart sunucuların aksine özel sunucularda çalışıyorsanız bu durumda php.ini dosyasına daha fazla ihtiyacınız olur. Özel sunucular daha sık kişisel ayar gerektirir. Wordpress php.ini nerede sorusuna yanıt bularak her ihtiyacınız olduğunda zaman kaybetmeden sunucunuzun yazılım yarları sayfasına kolayca yönlendirilebilirsiniz.

php ini hatası

Wordpress Php ini Ayarları Nerede?

Php.ini dosyası sistemde “Configuration File Path” veya “Loaded Configuration” bölümünde yer alır. Wordpress php.ini dosyasına ulaşabilmeniz için sunucuda gerekli izinlere sahip olmanız gerekir. Bu izinlere ulaşabilmeniz için de WHM ve VPS gibi paketleri kullanıyor olmanız gerekir. Eğer paylaşımlı bir hosting paketi kullanıcısı iseniz, bu durumda php.ini dosyasına erişim sağlayamazsınız. Bir diğer seçenekte sunucu ayarlarınıza giriş yaparak da gerekli izini açık konuma getirebilirsiniz.

Wordpress php.ini dosyası sadece ait olduğu düzünde çalışan bir dosyadır. Farklı bir dizinde çalışmasını isterseniz dosyayı o dizine aktararak çalışmasını sağlayabilirsiniz. Wordpress php.ini nerede sorusuna yanıt bulabilmek için SSH programı kullanabilmeniz gerekir. Bilgisayarınızda yer alacak SSH programını açtıktan sonra ekrana “php-i |grep php.ini” yazdıktan sonra arama sonuçlarını görüntülemeniz gerekir. Ardından gelen sonuç ekranından php.ini dosyasının nerede olduğunu bulabilirsiniz.

Php ini dosyasının bulunduğu yer dosya yeri kurulumlarına göre değişiklik gösterir. En çok kullanılan iki panele göre php.ini dosyasının bulunduğu yer şöyledir;

  • Plesk php.ini dosya yolu: /etc/php.ini
  • cPanel php.ini dosya yolu: /etc/php.ini

Wordpress Php.ini Ayarları

Wordpress php.ini nerede sorusuna yanıt arayanlar bu dosyada hangi ayarları değiştirebileceklerini de bilmelidir. Php.ini dosyasına eriştiğinizde üzerinde değişiklik yapabileceğiniz ayarlar şu şekildedir;

  • Memory_limit: Bu ayar, PHP betiğinin çalışırken kullanabileceği maksimum bellek miktarını belirler. Özellikle büyük dosyaları işlerken veya karmaşık işlemleri gerçekleştirirken bu ayarın yeterli olması önemlidir. Fazla bellek tüketimi yaşanması durumunda bu ayarı artırarak çözüm sağlanabilir.

  • Safe_mode: Artık PHP 5.4 ve sonrasında kullanılmayan bir özelliktir. Güvenlik amacıyla kullanılan bu mod, dosya işlemleri, kullanıcı oturumları ve diğer bazı işlemleri sınırlayarak sunucunun güvenliğini artırmaya çalışırdı. Ancak modern güvenlik standartlarına uymadığı için artık önerilmez.

  • Max_execution_time: Bu ayar, bir PHP betiğinin maksimum ne kadar süre çalışabileceğini belirler. Özellikle uzun süren işlemler için önemlidir. Örneğin, bir betiğin veritabanından büyük miktarda veri çekme işlemi veya büyük dosyaları işleme işlemi bu süreyi aşabilir. Bu ayar, sunucuda sürekli çalışan betiklerin diğer kullanıcıları etkilemesini engellemek için kullanışlıdır.

  • Register_globals: Bu ayar, sunucunun oturumları ve form verilerini işleme şeklini belirler. Artık güvenlik açısından önerilmez ve genellikle devre dışı bırakılmalıdır. Bu özellik açık olduğunda, oturum değişkenleri veya form verileri doğrudan değişken olarak kullanılabilir, ancak kötü amaçlı kullanımlara açık bir kapı açabilir.

  • Magic_quotes_gpc: Bu ayar, gelen verileri (GET, POST, COOKIE) tek tırnak, çift tırnak gibi özel karakterleri kaçarak işlemesi durumunu belirler. Ancak bu özellik artık tavsiye edilmez ve PHP 5.4 ve sonrasında kullanılmaz. Güvenlik açısından bu tür karakterleri kaçırmak yerine, verileri doğru şekilde filtrelemek ve veritabanına uygun bir şekilde işlemek daha güvenlidir.

  • Max_input_time: Bu ayar, bir kullanıcının sunucuya giriş yapması ve veri girişi yapması için maksimum süreyi belirler. Özellikle uzun süren form işlemleri veya dosya yükleme işlemleri için önemlidir. Bu süre aşılırsa, kullanıcıya zaman aşımı hatası verilir ve işlem iptal edilir.

Bazı hostinglerde php.ini dosyasına erişim yetkisi bulunmamaktadır. Daha özelliştirilebilir wordpress sunucu için sanal sunucu paketlerimize göz atabilirsiniz. Ayarlara dosya üzerinden ulaştıktan sonra bu ayarları dosya üzerinden düzenleyerek, Wordpress'in performansını ve işlevselliğini istediğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz.


İçeriği Beğendiniz Mi ? (1)

Geri